Eric Domb

Eric Domb is een Belgische ondernemer en vooral bekend als oprichter en CEO van dierenpark Pairi Daiza.

Over Eric Domb

Domb studeerde rechten aan de Université catholique de Louvain, die hij voltooide met een economische graad bij EHSAL. Hij werd advocaat en werkte daarna als advocaat belastingadviseur bij Coopers & Lybrand. Vervolgens richtte hij een financieel adviesbureau op.
Tussen 2006 en 2009 was hij voorzitter van de Waalse werkgever vereniging Union wallonne des entreprises.

Samen met enkele investeerders en de steun van het Waalse Gewest kocht hij in 1993 een grote lap grond. Het jaar daarop opende hij het vogelpark Parc Paradisio, dat nu bekend staat als Pairi Daiza: een van de beste dierentuinen van Europa.

Eric Domb is de oprichter en CEO van Pairi Daiza. Pairi Daiza biedt een onvergetelijke dag in het paradijs te midden van wilde dieren. Het park leert daarbij bezoekers heel wat bij voor de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur. Pairi Daiza herbergt meer meer dan 4.000 dieren van over de hele wereld, waaronder vogels, zoogdieren, vissen en reptielen. Daanraast is Pairi Daiza ook gelegen op een voormalige cite van een abdij. Dit kan je onder andere nog zien door de vele oude bomen en oude gebouwen.

Paradisio ook neemt deel aan ongeveer dertig wetenschappelijke programma’s en aan de actieve instandhouding van bedreigde soorten. Zo lopen er binnen het park enkele van de beste kweekprogramma’s van Europa en werden er zo onder andere al baby reuzenpandas geboren.

Pairi Daiza

Toen Eric Domb in 1992 op 32-jarige leeftijd het oude domein van Cambron-Casteau opkocht om er een dierenpark te bouwen waande iedereen hem knettergek. Het verlaten terrein van 55 hectaren zou hem in staat stellen zijn kinderdroom – het runnen van een dierenpark, te realiseren.
‘’Van de laatste 20 jaar dat ik het park run heb ik er tien moeten vechten tegen totaal ongeloof.’’ Vertelde hij in 2014 uit aan de Waalse krant Le Soir.

Hij zag echter in dat alle begin moeilijk is wanneer je een onderneming start. De abdij site was geclassificeerd, papierwerk laat op zich wachten en belangrijke werken duren langer dan gedacht. Toen het park eind 1994 eindelijk de deuren opende slaagde het er niet in bezoekers te trekken – Parc Paradiso stond in feite aan de afgrond. Een injectie van 1 miljoen euro was nodig gezien Eric Domb geen eigen kapitaal meer had om in te brengen. Hij kon het park uiteindelijk redden met behulp van zijn financieel adviseur met wie hij trouwens nu nog steeds samenwerkt.

Het vogelpark vond dan enkele jaren later eindelijk aantrek bij het grote publiek en in 1999 werd Parc Paradiso een beursgenoteerd bedrijf. Dankzij deze bijdrage en het verse kapitaal konden er meer investeringen gedaan worden in het park en werd Parc Paradiso geleidelijk aan omgevormd tot het topdierenpark dat we de dag van vandaag kennen. Zo werden er giraffen, zebra’s en nijlpaarden aangeleverd en openden in 2006 de Chinese en de Indonesische gemeenschap tuinen toegewijd aan hun cultuur en land. Mensen konden niet enkel naar vogels komen kijken, maar keken hun ogen uit op exotische dieren zoals tijgers en olifanten en de prachtige thematische gebouwen en zones zorgden ervoor dat mensen zich in Afrika of Azië konden wanen.

In 2006 werd Eric Domb erkend voor zijn harde werk en fantastische ondernemerschap. Hij werd uitgeroepen tot manager van het jaar en werd ook president van de Waalse Vakbond.

Onverwachte naamsverandering

In 2010 besloot Eric Domb echter tot ieders verbazing de naam van zijn park te veranderen. Hij veranderde de naam van Parc Paradisio naar Pairi Daiza.

Hij vond dat Parc Paradisio te commercieel klonk en dat zijn dieren en cultuurpark de term attractiepark had overschreden gezien het meer is dan gewoon een simpel pretpar. ‘’Het is een plek waar natuur samenkomt met cultuur, een businessmodel dat verder gaat dan strikt economische aspecten.’’ Legt hij in 2010 uit.

Het was een gewaagde gok die heel wat vruchten afwierp. In 2013 kreeg het park voor het eerst meer dan een miljoen bezoekers over de vloer. Het park slaagde er dan onverwacht in de Chinezen te overtuigen om Pairi Daiza twee van haar panda’s toe te vertrouwen – een voorrecht dat enkel de beste en meest prestigieuze dierenparken gegund is.

In 2019 verwelkomde Pairi Daiza twee baby reuzenpanda’s. De kleine tweeling werd dan ook internationaal nieuws. Bezoekers vanuit heel Europa zakken nu naar het gehucht Brugelette af om de panda’s te bewonderen.

Eric Domb is het perfecte voorbeeld dat wanneer je genoeg passie hebt en je jezelf met de juiste mensen omringt, je van jouw bedrijf een succesverhaal kan maken.