Hans Bourlon

Hans Bourlon is een Vlaamse ondernemer die bekend staat als medeoprichter van Studio 100. Hans Bourlon en Gert Verhulst hebben Studio 100 kunnen uitbouwen van een kleine productiestudio tot een internationaal fenomeen.

Biografie

Hans Bourlon haalde zijn diploma filosofie aan de toenmalige Universitaire Faculteiten van St Aloysius en begon zijn carrière in de televisie als bedewerker van de BRT – nu VRT. Hij was producent van het programma Samson en Gert van 1989 tot 1996 en besloot in 1996 samen met Samson en Gert acteurs Danny Verbiest (Samson) en Gert Verhulst (Gert) het productiehuis Studio 100 op te richten.
Ook nu nog schrijft Hans Bourlon mee aan de liedjes, programma’s en musicals van Studio100 en is hij een van de drijvende krachten achter de snelle expansie van het bedrijf.

Over Studio 100

Studio 100 is momenteel een van de bekendste Belgische productiehuizen. Zo hebben ze niet enkel enorm veel succes met hun talloze TV programma’s, muziekgroepen zoals K3 staan steevast in de Ultratop, hun musicals verkopen uit en ze bezitten niet minder dan 7 pretparken in België en buitenland.
Studio 100 werd na oprichting al snel erg populair bij kinderen. Het was dan ook een slimme zet op in 1999 het pretpark Plopsaland aan de Belgische kust te openen. De themaparken van Studio100 krijgen ieder jaar gezamenlijk meer dan 3 miljoen bezoekers over de vloer en bestaan uit zowel pretparken, waterparken als indoor pretparken.
Daarnaast is het eveneens verdienstelijk dat Studio100 de grootste onafhankelijke catalogi van kindercontent wereldwijd onder zijn naam heeft – deze omvat de rechten van zowel Belgische films en series als buitenlandse tekenfilms en animatieseries. Dit veranderde niet enkel de inkomstenstroom van Studio100 maar eveneens de focus van het bedrijf. Sindsdien verdeelt Studio100 wereldwijd tekenfilms, tv-series en kinderfilms vanuit hun mediakantoor in de Duitse stad München.
Maar even terug naar de start van Studio100. Net nadat Studio100 werd opgericht besloten Hans Bourlon, Gert Verhulst en Danny Verbiest een nieuw programma te maken: Plop. Dit programma werd uitgezonden op VTM en in 1999 pakten ze uit met vier nieuwe projecten: een musical, een film en twee nieuwe televisieprogramma’s.
Niet veel later besloten ze dan om Meli-park over te nemen en om te vormen tot Plopsaland. In datzelfde jaar richtte het productiehuis Studio100 Animation op in Parijs waaruit enkele remakes van klassiekers voortkwamen zoals de geanimeerde series van Maya de Bij en Vicky de Viking.
In zowel 2005 als 2007 werd Bourlon genomineerd voor de prijs van Manager van het Jaar en in 2008 won hij deze dan ook uiteindelijk samen met medeoprichter Gert Verhulst.

De verschillende projecten van Studio100

Studio100 werkt aan heel wat verschillende projecten. Zo maken ze niet enkel musicals, series en films maar hebben ze ook muziek in hun repertoire zitten en baten ze internationaal Studio100 pretparken uit.

Pretparken

Studio100 heeft pretparken in Nederland, België, Duitsland en Polen. De Pretparken draaien vooral om de personages binnen de Studio100 series en films.

Series

Studi100 startte met het maken van series en heeft door de jaren heen heel wat internationaal bekende en geliefde series op de markt gebracht. Zo werd Het Huis Anubis in Belgie, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten uitgezonden; terwijl Amika te zien was in Belgie, Nederland, Duitsland en Polen.

Musicals

Studio100 produceert ook familiemusicals. Een van de meest bekende en vooral meest populaire musicals van Studio100 was de oorlogsmusical 40-45.

Muziek

Naast pretparken, series en musicals heeft Studio100 ook muzikale ensembles onder hun hoede. K3 is waarschijnlijk een van de bekendste namen. Deze meisjesgroep – die momenteel al aan hun tweede incarnatie toe is, heeft buitenlandse tegenhangers in My3 (het Verenigd Koninkrijk) en Wir3 (Duitsland). Daarnaast tekenden ze ook Free Souffriau en Niels Destadsbader die het erg goed doen in de Belgische hitlijsten.

Record aan inkomsten voor STUDIO 100 in 2018

In 2018 boekte Studio100 een recordomzet van maar liefst 179.7 miljoen euro. Dat is 2% meer omzet dan in het jaar 2017. Deze recordomzet was mede te danken aan het daverende succes van de oorlogsmusical 40-45 en de uitstekende bezoekersaantallen voor de thema-en pretparken in Belgie, Nederland, Duitsland en Polen.

Studio100 en de M4e Group

M4e is een internationaal merkmanagementbureau en mediabedrijf dat zich vooral richt op programma’s voor kinderen en families. M4e Group is wereldleider op het vlak van creatie, productie, distributie en marketing van kinderfilms en kinderseries. Zo bezit deze groep onder andere de rechten tot herkenbare series als Lizzie McGuire, maar ook Mia and Me of Tip The Mouse.
Sinds 2017 heeft Studio100 een meerderheidsbelang in M4e Group waardoor beide bedrijven hun krachten kunnen bundelen om nationaal en internationaal programma’s en films te distribueren.