Lyn Kuyper

Lyn Kuyper heeft een indrukwekkende carrière in de mediawereld opgebouwd. Ze heeft gewerkt voor bekende titels zoals Yes, Allerhande, VARAgids, LookingGood Magazine en Denksport met uitgaven in België en Nederland. Tegenwoordig is ze zelfstandig actief als specialist in content marketing en merkstrategie.

Kunst & Cultuurwetenschappen als basis

Lyn Kuyper studeerde Kunst & Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Ze koos bewust voor deze studie vanwege de diversiteit aan vakgebieden die het omvat. Denk hierbij aan economie, psychologie, sociologie, filosofie en geschiedenis. Haar afstudeerrichting was Media. Na haar studie begon ze haar carrière bij het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB), waar ze als planner van montage-units werkte. Hoewel dit niet haar droombaan was, kreeg ze de kans om een managementcursus te volgen en haar vaardigheden op het gebied van marketing en communicatie te ontwikkelen.

De stap naar VARAgids

Na een leerzame tijd bij het NOB werd het tijd voor een nieuwe uitdaging en solliciteerde Lyn Kuyper op een marketingvacature bij de VARAgids. Hier zagen ze potentie in haar kwaliteiten, waarna ze de kans kreeg om een team op de redactie te coördineren. Dit ondanks haar beperkte ervaring in bladen maken. De periode bij de VARAgids gaf Lyn het bewijs dat ze van haar hobby haar werk kon maken.

Nieuwe uitdaging

Na drie jaar bij de VARAgids te hebben gewerkt kwam Lyn Kuyper terecht bij FC Klap, een kleine uitgeverij in Hilversum. Hier kreeg ze de kans om een nieuw magazine te creëren voor het televisieprogramma LookingGood. Deze opdracht verschilde sterk van haar eerdere ervaringen, maar bood een scala aan nieuwe kansen en uitdagingen. Ze werkte samen met bekende stylisten, woonde sponsorvergaderingen van Endemol bij en reisde naar verre bestemmingen voor fotoshoots met BN-ers. Het creëren van een geheel nieuw tijdschrift was een leerzame ervaring, waarbij ze fouten als de beste leerschool beschouwde.

Hoofdredacteur bij Yes

Na haar avontuur bij LookingGood werd Lyn Kuyper adjunct-hoofdredacteur bij Yes, een tijdschrift van Sanoma, tegenwoordig DPG Media. Ze had al artikelen geschreven voor verschillende Sanoma-bladen, waaronder Flair, Viva, Veronica Magazine en Beau Monde. Binnen korte tijd klom ze op tot hoofdredacteur van Yes. Ze speelde een actieve rol bij de digitalisering van het tijdschrift, met de opkomst van sociale media. Zo creëerde Lyn Kuyper onder andere een online community voor lezers om mee te denken over de inhoud van het blad. Het eerste tijdschrift dat met co-creation van lezers werd gemaakt.

Food magazine

In 2011 vervolgde Lyn Kuyper haar carrière bij foodmagazine Allerhande als hoofdredacteur. Hoewel ze privé interesse had in gezond eten en leven, was de wereld van food voor haar nieuw. Ze transformeerde Allerhande tot een 360-graden merk, met naast het tijdschrift ook een website, social media, een app, video’s, receptkaarten, kookworkshops en een maaltijdbox. Het omnichannel denken stond centraal in haar aanpak. Ze zorgde mede de lancering van het Amerikaanse platform Savory voor AHOLD USA.

Een onderliggende missie bij elk merk

Elk merk waar Lyn Kuyper heeft gewerkt, heeft ze een duidelijke missie gehad. Bij Yes ging het om het vergroten van het zelfvertrouwen van vrouwen, wat de basis vormde voor het tijdschrift en de website. Bij Allerhande wilde ze Nederland leren koken zonder pakjes en zakjes, en ze zette met de redactie in op het gebruik van verse kruiden. Haar streven was altijd om de lezers bij de inhoud van het magazine te betrekken. ‘What’s in it for the reader’ is altijd het vertrekpunt.

Marketing specialist

Momenteel werkt Lyn Kuyper zelfstandig als specialist in content marketing en merkstrategie. Als freelancer kan ze alle opgedane kennis en ervaring goed inzetten en verschillende bedrijven, merken of personen ondersteunen. Ook deelt ze haar eigen bevindingen over gezond leven online.