Rolf Leën

Rolf Leën is een Vlaamse ondernemer. Hij is CEO bij Mopal NV Palletindustrie in België. Hij is tevens vastgoedondernemer van projecten met een high-end afwerking.

Zelfstandige

Vanaf een jonge leeftijd wilde Rolf Leën ondernemer worden. Hij had geen voorkeur waarin hij ondernemer wilde worden, maar het zaken doen en handelen interesseerde hem. Meteen na de middelbare school, op zijn achttiende, vraagt hij dan ook een btw-nummer aan. Hij gaat aan de slag als verkoper bij Rank Xerox, een bedrijf gespecialiseerd in kopieermachines en printers. Rolf Leën: “Ik werkte als zelfstandige in de verkoop voor Xerox. In het begin merkte ik mijn gebrek aan kennis op theoretisch vlak, maar Xerox is een Amerikaans bedrijf dat veel waarde hecht aan opleidingen. Ik heb dus een goede sales opleiding kunnen volgen via Xerox. Uiteindelijk heb ik maar een jaar voor Xerox gewerkt, maar in dat jaar heb ik ontzettend veel geleerd.”

Palletindustrie

Na een jaar kreeg Rolf Leën een aanbieding om in de palletindustrie aan de slag te gaan, als zelfstandig verkoper in het bedrijf van zijn vader. Ook hier ging hij als onderaannemer aan de slag. In het jaar 2000 kwam hij zijn huidige zakenpartners tegen: Mopal Nederland. Samen hebben ze besloten een nieuwe firma op te zetten in België: Mopal NV België. Mopal startte met de aan- en verkoop van gebruikte houten pallets. Na verloop van tijd heeft Mopal de diensten uitgebreid door de aangekochte gebruikte pallets te herstellen en deze vervolgens weer te verkopen. “Dat is nu onze corebusiness: het sorteren en herstellen van pallets en deze weer verkopen. We sorteren en herstellen meer dan vier miljoen pallets per jaar voor diverse klanten in Nederland en België.”

CEO

Rolf Leën bekleedt de functie als CEO van Mopal NV België. Hij geeft de dagelijkse leiding aan het bedrijf. “Ik onderhoud het contact met klanten. Ook monitor ik de productieafdeling en voer controles uit. We werken met meer dan vijftig medewerkers. Sommige werknemers werken in loondienst en andere zijn Belgische onderaannemers, die moeten allemaal aangestuurd worden.” Als CEO van Mopal NV België zorgt Rolf Leën ervoor dat het bedrijf open en transparant communiceert met klanten. “Ik ga voor duurzame relaties met klanten. Daarvoor is eerlijkheid en transparantie belangrijk. Zo wil ik ook omgaan met mijn medewerkers. Iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten. We geven advies waar nodig, maar we willen ook dat de medewerker zichzelf ontplooit en zijn eigen werkwijze ontdekt.”

Vastgoedondernemer

Naast zijn werk als CEO is Rolf Leën actief in het vastgoed. Sinds vijf jaar richt hij zich op het ontwikkelen van vastgoed. “We kiezen voor kleinschalige vastgoedprojecten met een high-end afwerking.”