Sylvain Goetz

Sylvain Goetz (Deurne, 1964) is een voormalig ondernemer. Zijn jarenlange ervaring als CEO van een familiebedrijf maakt Goetz gewild als consultant in België.
Na zijn studie en militaire dienst moest Goetz in 1984 onderaan beginnen in het bedrijf van zijn vader. “Ik ben arbeider geweest, heb als bediende klanten ontvangen en koffie ingeschonken, ik was laborant, ik werkte op de administratie, ook als boekhouder. Als vertegenwoordiger reisde Goetz door heel België. In mijn tijd hebben we het allemaal in de praktijk moeten leren”, aldus Goetz.

Vertrouwensband

Het grote voordeel van het doorlopen van zo’n beetje alle functies is volgens Goetz dat medewerkers je anders bekijken als je later directeur bent. “Ik heb ertussen gestaan, veel medewerkers heb ik zelf opgeleid. Dat schept een vertrouwensband. Je bent veel closer met elkaar. Het zijn geen werknemers, maar het is familie. Je hebt respect voor elkaar.”

Transparantie

En dat betaalde zich uit. Het bedrijf groeide hard. Goetz: “Wij boden onze klanten altijd de beste prijzen en de snelste service. Dat was mogelijk omdat we alle benodigde faciliteiten zelf in huis hadden. Omdat wij niets aan een ander hoefden uit te besteden waren wij goedkoper, leverden wij perfecte service en was voor de klant maximaal controleerbaar wat wij deden. Transparantie, correctheid en betrouwbaarheid. Dat waren onze beginselen en kernwaarden.”

Opleiding

Goetz studeerde na de lagere en middelbare school aan het Koninklijk Atheneum in Antwerpen korte tijd sportwetenschappen in Deurne. Die studie maakte hij niet af. Aan de vakschool werd hij opgeleid tot diamantbewerker. Zijn diensttijd van tien maanden vervulde hij bij de militaire politie in Brussel. De opleiding duurde twee maanden. “Het is jammer dat de dienstplicht niet meer bestaat. Je leert er veel en je ontmoet leeftijdgenoten uit alle streken van België. Van mij mag het weer worden ingevoerd”, aldus Goetz.

In het diepe gegooid

De zoon van Goetz werkt intussen ook in het bedrijfsleven. Hij deed een bachelor KMO-Management aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen en daarna haalde hij zijn master aan de prestigieuze IE Business School in Madrid. Goetz: “Wij hebben het allemaal in de prakrijk moeten leren. Toen ik leiding kreeg, in 1995, moest je alles zelf uitvinden. Je werd in het diepe gegooid. Ik deed direct de onderhandelingen met de banken. Nu zijn de managers hoger opgeleid. En je kan veel sneller schakelen omdat alles met de computer gaat en je contacten onderhoudt via social media.”

Consultant

Nu Goetz uit de handel is en helemaal gestopt is met zijn activiteiten bij het bedrijf verhuurt hij zichzelf als consultant. Met zijn jarenlange ervaring is hij een gewilde adviseur van met name familiebedrijven. In zijn vrije tijd doet Goetz aan golf en hardlopen.