Frank Monstrey

Frank Monstrey, een succesvolle Vlaamse ondernemer. In zijn loopbaan is hij door zijn ervaringen en inzichten uitgegroeid tot een veelzijdige ondernemer. Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met hernieuwbare energie. Daarnaast is hij voorzitter van het bestuur van de golfclub waar hij tevens medeoprichter van is.

Tenerga

In 2018 startte Frank Monstrey met Tenerga, een bedrijf dat zich richt op hernieuwbare energie. Het doel is het overnemen van, of investeren in andere bedrijven die zich bezighouden met duurzame energie. Het eerste bedrijf dat Frank Monstrey overnam, is een organisatie die zich richt op ondiepe geothermie, een techniek waarmee gebouwen verwarmd of gekoeld kunnen worden door middel van een warmtepomp. Frank Monstrey: “We willen ons niet focussen op de particuliere markt, maar op de zakelijke markt. Met deze manier van energie winnen, willen we gebouwen als kantoren, ziekenhuizen, flats en hotels gaan verwarmen en koelen.”

Golfclub The National

Ook steekt Frank Monstrey veel tijd in het uitbouwen van Golfclub The National, vlakbij Brussel. De golfclub ligt op het terrein waar de familie met het bedrijf Urbion eigenaar van is. “De golfclub is meer een hobby dan een bedrijf voor mij, ik ben voorzitter van de club. Het hoofdbedrijf is eigendom van de familie; ik wil graag dat het goed loopt. We hebben een geheel eigentijdse en moderne hoofdclub en terrein gecreëerd, zowel in aanleg, als in de activiteiten die ermee gepaard gaan. De huisstijl is modern en eigentijds en dat trekt een jong publiek aan. Golfen is aan een kentering toe; de nieuwe generatie gaat er anders mee om dan de vroegere generatie. We willen daar volop op inzetten.”

Carrière start in Azië

De carrière van Frank Monstrey begon in de financiële wereld. In 1989 kwam hij in Shanghai terecht, na meegedaan te hebben aan een selectieprogramma. Hij ging hier aan het werk bij een vestiging van de Generale Bank van België. Vervolgens wordt hem de kans geboden om een vestiging van deze bank te runnen in Istanbul. Hij verhuisde hiervoor naar Turkije. “Ik heb een paar jaar voor de bank gewerkt. Het betroffen geen particuliere bankdiensten, maar het ging hier om de financiering van grote investeringsprojecten, zowel voor de Turkse overheid als voor Turkse bedrijven. Ik heb daar ervaring opgedaan op het vlak van project finance en corporate finance. In die tijd heb ik mijn netwerk flink kunnen uitbreiden.”

Commerciële vastgoedprojecten

Doordat Frank Monstrey een groot netwerk had opgebouwd, besloot hij in 1993 eigen projecten te gaan ontwikkelen in Turkije. “De economie van Turkije was toen in volle herstructurering, daar profiteerde ik van. Later zette ik ook projecten op in Rusland, Turkmenistan, Wit-Rusland en Kazachstan. Dit waren voornamelijk commerciële vastgoedprojecten, zoals het opzetten van hotels en kantoren, maar ik deed ook industriële projecten.” Na uiteindelijk tien jaar in Istanbul te hebben gewoond, keerde Frank Monstrey in 1999 terug naar België. Zijn familie was daar een van de belangrijkste redenen van. Vanuit België bleef hij zijn activiteiten in Centraal-Azië voortzetten.

Nostrum Oil & Gas

Een hoogtepunt in Frank Monstrey’s loopbaan is ook Nostrum Oil & Gas, een gas- en oliebedrijf. In 2004 nam hij een klein bedrijf over in olie en gas. “De eigenaar van dit bedrijfje had wel een plan liggen, maar hij was niet meer in staat om het financieren. Na met hem gesproken te hebben over de financieringsbehoefte, heb ik het bedrijf overgenomen. Ik heb er een financieringsprogramma opgezet en kapitaal binnengehaald.” En met succes, want Frank Monstrey weet het bedrijf uit te bouwen tot een productie van 43.000 vaten per dag. Met duizend werknemers nam Nostrum Oil & Gas een groot deel van zijn tijd in. Hij besloot zich volledig te focussen op de organisatie en bouwde overige activiteiten af. Om nog meer uit te breiden, was er kapitaal nodig. Daarom besloot Frank Monstrey ermee naar de beurs te gaan. In 2017 verkocht hij zijn belangen in Nostrum Oil & Gas.