Ingrid Ceusters

Ingrid Ceusters is CEO en bestuursvoorzitter van vastgoed- en familiebedrijf Ceusters in Antwerpen. Acht jaar geleden nam zij deze rol over na het overlijden van haar man Hugo Ceusters. Sinds enkele jaren werkt haar zoon Axel ook in het bedrijf. Haar andere zoon Emmanuel, heeft ook bij Ceusters-SCMS gewerkt, maar is onlangs uit het bedrijf gestapt.

Tandarts

Dat Ingrid Ceusters in het vastgoed terechtkwam, had ze nooit gedacht. Ze was namelijk een succesvolle tandarts. Haar carrière zette ze geleidelijk op een lager pitje toen ze moeder werd van twee zoons. Zo had ze voldoende tijd om de jongens op te voeden en Hugo Ceusters, haar man, alle ruimte om zich te storten op zijn vastgoedbedrijf. Toen haar man in 2000 ziek werd, besloot hij van de een op andere dag te stoppen met werken. Ingrid Ceusters: “Jarenlang stortte hij zich op zijn werk, maar zijn ziekte deed hem beseffen rustig aan te doen. Ik heb toen mijn baan definitief opgezegd en ben volledig voor het familiebedrijf gaan werken en voor mijn man gaan zorgen. De jaren die volgden, waren de moeilijkste van mijn leven. Mijn man ging zienderogen achteruit, ik had twee puberzonen en moest plotseling een bedrijf runnen.”

Vastgoedmakelaar en vastgoedbeheer

Vastgoedbedrijf Hugo Ceusters bestaat zeventig jaar. Sinds 2013 is Ceusters een fusie tussen de vennootschappen SCMS en Immobiliën Hugo Ceusters. De fusiegroep telt inmiddels negentig werknemers en heeft twee departementen: vastgoedmakelaar (vooral kantoren) en vastgoedbeheerder (vooral shoppingcentra). Ingrid Ceusters heeft samen met haar twee zoons 83 procent van de aandelen in handen.

Eén na grootste beheerder van commercieel vastgoed

Ingrid Ceusters is de op één na grootste beheerder van commercieel vastgoed in België, in het segment winkelcentra is zij zelfs de grootste. Ceusters is actief in de verschillende domeinen van vastgoeddienstverlening. Het vastgoedbedrijf werkt niet alleen als vastgoedbeheerder, maar ook als consultant professioneel vastgoed, zowel nationaal als internationaal. Ingrid Ceusters: “We begeleiden ook bij verhuur, verkoop, investeringen en we geven waarderingen van het vastgoed. We zijn in de zeventig jaar dat we bestaan getransformeerd van makelaar met enkele vastgoedbeheerdersactiviteiten tot een volwaardig property managementbedrijf met een belangrijke makelaarspoot.”

Meer vrouwelijke CEO’s

Als vrouwelijke CEO komt Ingrid Ceusters op voor het vrouwelijk leiderschap. “Ik beschouw mezelf niet per se als voorbeeld, want uiteindelijk ben ik CEO van een bedrijf met negentig medewerkers. Wat dat betreft zijn er grotere namen onder de vrouwelijke CEO’s, maar ik pleit er wel voor dat vrouwen zich niet hoeven te schamen om de verantwoordelijkheid op zich te nemen als ondernemingsleider. Mannen zijn zichtbaarder en gedragen zich ook extraverter dan een vrouw. Vrouwen zijn vaak minder zichtbaar. En onbekend, maakt onbemind. Waarom dat zo is, weet ik niet. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat vrouwen zich beter zouden kunnen profileren. Want de vaardigheden die zij meer in zich hebben dan mannen, zoals het luisteren en zien dat medewerkers met iets worstelen en daar ook over praten, kan bedrijven alleen maar ten goede komen.”